- Rivian krijgt een kapitaalinjectie van 2,5 miljard dollar van onder meer Amazon.
- De Amerikaanse automaker wil het geld gebruiken om de productie op te schalen en elektrische auto’s buiten de VS te verkopen.
- Lucid Motors is maandag naar de beurs gegaan via een SPAC-deal tegen een waardering van zo’n 24 miljard dollar.
Twee Amerikaanse bouwers van elektrische voertuigen kunnen weer even vooruit na miljardeninjecties. Rivian, maker van volledig elektrische SUV’s en pick-uptrucks, haalde 2,5 miljard dollar op bij onder andere Amazon en Ford. Lucid Motors, maker van een luxe volledig elektrische sedan, gaat naar de beurs via een SPAC en haalt daarmee rond de 4,4 miljard dollar op.
Rivian maakte vrijdag een nieuwe investeringsronde bekend. Deze werd geleid door Amazons Climate Pledge Fund, D1 Capital Partners en Ford Motor Company. In totaal werd er 2,5 miljard dollar in het jonge automerk gestoken. Daarmee heeft Rivian tot nu toe 10,5 miljard dollar aan investeringsgeld achter zich.
De bouwer van elektrische SUV’s is van plan om de productie van het eerste model, de R1T, op te schalen. Het bedrijf is op zoek naar een tweede productielocatie in de VS. Voordat Rivian bekend werd met de R1T kocht het al een fabriek van Mitsubishi in 2016. Het bedrijf was vanaf het begin gefocust op productie, iets wat veel beginnende automerken niet kunnen zeggen.
Naast uitbreiding van de productiecapaciteit, gaat het geld ook helpen om auto’s van het merk buiten de Amerikaanse landsgrenzen aan te bieden. Dat moet begin 2022 gebeuren.
Rivian wil ook naar de beurs
Ondertussen blijven er geruchten rondgaan dat Rivian naar de beurs wil voor het einde van het jaar. Daarbij zou het bedrijf gewaardeerd worden op 70 miljard dollar. Rivian overlegt naar verluidt met financiële adviseurs van grote Amerikaanse banken over een beursgang.
Naast de Rivian R1T produceert het merk ook de R1S, een SUV op hetzelfde platform als de pick-uptruck. Jeff Bezos en Oliver Daemen reden in de Rivian R1S naar het lanceerplatform voor de ruimtevlucht met Blue Origin.
Beide voertuigen hebben een bereik van meer dan 483 kilometer (optioneel zelfs 644 kilometer), hebben achter elk wiel een elektromotor (4x4) en kunnen binnen drie seconden de 100 km/u aantikken. Daarnaast rijden ze zonder problemen door water dat een meter hoog staat en trekken ze met gemak meer dan 3.500 kilo.
Een instapmodel van de Rivian R1T of R1S kost ongeveer 70.000 dollar.
Lees ook: Tesla’s Cybertruck versus de RT1 van Rivian: welke elektrische pick-uptruck is beter?
Lucid stelt eerste auto uit
Maandag ging Lucid Motors naar de beurs via een fusie met de lege beurshuls Churchill Capital IV. Dat is een zogeheten special purpose acquisition company, oftewel een SPAC. Beide partijen lieten in februari al weten dat ze plannen hadden om samen te gaan.
Lees meer: 5 dingen die je als belegger moet weten om SPAC’s te begrijpen
Lucid, dat grotendeels in handen is van het Saoedisch staatsfonds, haalt met de beursgang naar verluidt 4,4 miljard dollar op. Het bedrijf is aan de Nasdaq genoteerd onder het tickersymbool LCID.
Het aandeel steeg maandag ruim 11 procent na de opening van de Amerikaanse beurzen.
Net als Rivian wil Lucid hun eerste consumentenmodel dit jaar nog op de weg hebben. De Lucid Air zou aanvankelijk deze lente al van de band moeten rollen, maar dit is nu uitgesteld tot "later dit jaar". Lucid zou de tijd willen gebruiken om de Air nog te verbeteren.
De Lucid Air is een luxe sedan die het vuur aan de schenen van Tesla's Model S zou moeten leggen. De machine heeft in topuitvoering - de Dream Edition genoemd - 1095 pk en een bereik van 810 kilometer. Met zijn twee elektromotoren haalt hij de 100 km/u binnen 2,5 seconden.
Prijzen voor een basismodel Lucid Air beginnen bij 77.400 dollar. (De Dream Edition kost ietsjes meer dan 160.000 dollar en is al volledig uitverkocht).
Ter vergelijking: Tesla's topmodel, de Model S Plaid, kost op dit moment 129.900 euro. Daarvoor krijg je een vierwielaangedreven auto met een rechthoekig stuur. Dankzij de 1020 pk die direct beschikbaar is, tikt hij binnen 2,1 seconden de 100 km/u aan. Na 637 kilometer is het accupakket van de Model S leeg.
Een basismodel Model S kost 94.990 euro.
[activecampaign form=34]